DTU-studerende bag grønt alternativ til malerspanden

I Europa smides hver dag 1,5 millioner malerspande ud. Hos danske Paint’R har man udviklet en ny type malingemballage, der både bruger markant mindre plastik og CO2. Men at ændre en hel branches vaner kræver mere end ‘bare’ grønne fordele, fortæller grundlæggerne, som danskerne bl.a. har kunnet møde i TV2’s Din idé - Vores mission.

Egentlig startede det som et studieprojekt.

På DTU blev Paint’Rs seks grundlæggere stillet overfor opgaven at udvikle et produkt, der bidrager til et af FN’s 12 verdensmål.

Som søn af en professionel maler førte et af gruppens medlemmer dem på sporet af det astronomiske plastik- og CO2-forbrug, der knytter sig til netop malingemballage:

»Alene i EU bliver der hver dag smidt omkring 1,5 million malerspande ud. Det svarer til 2 millioner danskeres plastforbrug. Det medfører en CO2-udledning på 360.000 tons per år«, fortæller Magnus Friis, en af seks grundlæggere bag Paint’R.

En af årsagerne til den store udledning er bl.a. malingresterne, der betyder, at malerspandene ender på forbrændingen.

Vaner skal brydes med nye fordele

I samarbejde med over 100 branchefolk, herunder malere og producenter, har Paint’R udviklet en ny type malingemballage, der bruger 75 procent mindre plastik og udleder 50 procent mindre CO2.

Den består af en papkasse med to poser, der hver har plads til fem liter maling. Malingposerne er nøje designet til at passe perfekt ned i den slags rullespande, som professionelle malere gør brug af. Posen åbnes direkte i rullespanden, og maleren slipper altså for at hælde over, men kan male direkte fra posen, der fungerer som alternativ til den rullepose, de normalt ville have brugt.

I processen blev Paint’R klar over, hvor stærk en tradition malerspanden er i branchen. Så stærk at det for mange er svært at forestille sig at skifte ud. Derfor er det afgørende, at der udover de grønne fordele også er både praktiske og på sigt økonomiske fordele for både maler og producenter, mener de:

»For eksempel er en af de udfordringer, som alle malere står med, de plads- og tidskrævende malerspande, der ofte skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationen. Plasticposerne i vores malingemballage fylder kun en brøkdel og gør oprydningsarbejdet langt nemmere for den enkelte maler. Den del har været en øjenåbner for mange« fortæller Sofie Winge-Petersen.

Ifølge Paint’R er de økonomiske fordele mindst lige så vigtige for at skabe skiftet i branchen. I øjeblikket bliver malerspande nemlig produceret i massevis og til en meget lav pris. Her kan en ny EU-lovgivning om udvidet producentansvar være med til at skubbe til udviklingen.

Fra 2025 vil regningen og ansvaret for emballageaffald nemlig blive pålagt producenterne — og det giver alle en interesse i at producere mindre emballage, der er nemmere at håndtere.

Kunsten at produktudvikle før patentet

Paint’Rs malingemballage er nu gennemtestet og færdigudviklet. Og så er det patentansøgt. Hos Paint’R har man fra start været bevidst om betydningen af IPR og rettigheder, og at der en dag skulle indleveres en patentansøgning.

Undervejs var det til tider en balancegang at udvikle uden at offentliggøre — da offentliggørelse potentielt kunne ødelægge muligheden for at søge patent. Det kræver nemlig en masse tests og interaktion med brugere at udvikle et produkt som Paint’Rs, fortæller Sofie Winge-Petersen.

»I praksis betød det, at vi altid lavede NDA’ere [Non Disclosure Agreements], når vi skulle teste vores produkt på personer i branchen. Det betød også, at vi måtte droppe nogle af vores ideer til at få feedback og i stedet vælge mere sikre fremgangsmåder. At det så foregik midt under corona-epidemien, gjorde det ikke lettere« fortæller hun.

Markedsklar

Med et færdigt produkt mellem hænderne, begynder arbejdet nu med at få produktet på markedet — og ud i hænderne på de professionelle malere. Paint’R håber og satser på, at deres grønne alternativ til malerspanden indenfor en årrække bliver et almindeligt syn i branchen.

»Interessen har været stor, og vi har i gang i mange spændende samarbejder« fortæller Magnus Friis.


● Paint’R har udviklet en ny type malingemballage, der adresserer det enorme plasticspild og CO2-udledning der knytter sig til malerbranchens nuværende malerspande.

● De seks foundere mødte hinanden på DTU’s Proces & Innovation-linje.

● Paint’R er for nylig blevet udvalgt til Nordic Top 50 Impact Companies.

Læs mere om Paint’R på deres hjemmeside eller LinkedIn.

Paint’R er grundlagt af (fra venstre): Nicolai Hansen, Victoria Søgaard, Magnus Friis, Johan Vangstrup, Sofie Winge-Petersen og Jacob Larsen.

Paint’R var inviteret af Dansk Industri og Danmarks Farve- og Limindustris til at tale ved en temadag om udvidet producentansvar. Den nye lovgivning fra EU kan give en ekstraregning på 2,3-2,4 mia. kroner til industrien. Med mindre man gentænker emballagen.

Hos Paint’R er man godt i gang med at etablere partnerskaber rundt omkring i malerbranchen.

Cases