Startup fandt investorer med patent i hånden
Den danske startup Cembrane betoner opnåelsen af deres første patent som et afgørende skridt på vejen mod deres nuværende succes. Patentet blev nemlig et afgørende værktøj til at tiltrække investorer, fortæller co-founder Lasse Andreassen.
Cembrane er pionerer i rent drikkevand. Virksomhedens keramiske membran-teknologi er i stand til at rense spilde- og drikkevand på rekordtid. Eller sagt med den tekniske betegnelse: En meget høj flux rate.
Med betegnelsen flux rate kan man beskrive hvor mange liter vand, der løber igennem en af Cembranes membraner i løbet af én time. Cembranes succes skyldes blandt andet, at deres flux rate i gennemsnit er fem gange højere end konkurrende teknologier. Sagt på en anden måde: Cembranes installationer bruger meget mindre plads end konkurrerende teknologi med tilsvarende kapacitet. Selve ‘magien’ sker på et niveau, der er usynligt for øjet, nemlig i den komplekse og patenterede konstitution af keramisk Silicon Carbide.
En historie om hurtig vækst
I begyndelsen af 2018 kunne Cembrane afsløre en ny ordre, der skal forsyne 200.000 mennesker i den iranske provins Charmahal Bakhtiari med rent drikkevand. Det vil være den største Silicon Carbide-installation til dato, fortæller Lasse Andreassen, co-founder af Cembrane sammen med Sebastian Andreassen og Niklas Andreassen. Vandet, der i Iran skal renses, stammer fra Koohrang-floden.
"Vi var imponerede over, hvor hurtigt Larsen & Birkeholm forstod vores teknologi.”
Lasse Andreasen, Cembrane co-founder
Mål: At fange investorernes opmærksomhed
Cembrane begyndte i 2014 processen med at patentere deres teknologi i samarbejde med Larsen & Birkeholm. Efter opnåelsen af patentet vidste Cembrane, at de havde noget af værdi. Virksomheden kunne nu ikke alene dokumentere deres egen kompetence indenfor vandrensende membraner, men også vise at noget værdifuldt eksisterede i virksomheden: Den intellektuelle ejendomsret. Eller set med en investors øjne: Et tydeligt defineret udgangspunkt for et samarbejde.
Cembrane-teknologien udmærker sig ved sin høje flux rate. Se det forklaret her.
Før beslutningen om at patentere havde den eneste tøven været de omkostninger, patentprocessen ville medføre, fortæller Lasse Andreassen. De følte sig dog sikre på, at patentet ret hurtigt ville vise sig en god investering som øjenåbner for investorer.
Patentet indgik som en del af Cembrane’s due diligence-materiale, og ikke længe efter var de i stand til at finde den nødvendige funding. At Larsen & Birkeholm “var virkelig hurtige til at forstå teknologien” gjorde også beslutningen om at patentere nemmere, fortæller Lasse Andreassen.
Cembrane har over de sidste par år været i en proces, der tre-dobler produktionskapaciteten for at kunne imødegå den stigende efterspørgsel.
Lasse Andreassen vurderer, at hovedårsagen til vækstens tempo er patentet.
De ville formentlig have fundet de nødvendige investeringer uden, men det havde været i et andet tempo, konkluderer han.